Urealismen

Fra Ikkepedia
Gå til: navigasjon, søk

Urealismen er en litterær epoke som så lyset i 1930-tallets Norge. Epokens mest prominente samtidige var Knut Hamsun. Andre forfattere kan sies å ha forfattet i tråd med Urealismens ånd, og disse refereres til som Post-Urealister.

Knut Hamsuns litterære overbevisning reflekterer på flere måter hans syn på tilværelsen, hans politisk-ideologiske tilbøyeligheter samt hans livsstil. Knut Hamsuns forfatterverk tar som vi alle vet et oppgjør med Realismen som litterært paradigme, og han gjør dette ved å innføre en helt ny epoke med seg selv som eneste daværende tilhenger: Urealismen. Urealismen er ofte beskrevet som Hamsuns forsøk på å distansere seg fra den deskriptive og brutalt ærlige realismen, med det øyemed å beskrive verden på en mer normativ, drømmende, dømmende og som epokens navn tilsier, urealistisk måte. Mesterstykket Pan, en operette som ble presentert som en føljetong i norsk radio på 30-tallet, gav lyttere et innblikk i Hamsuns urealistiske virkelighetsoppfatning. Handlingen spiller seg ut rundt livet til hovedpersonen i Pan, nemlig Pan, en fløytespillende 19 år gammel alv. Pan har en fløyte som han bruker til å lokke endel panfløyteelskende tyver ut av en Bayersk småby, og skaren av tyver blir så fanget i et stort nett og brakt til et market i Alscace/Elsass. Her blir noen kjøpt opp av en filantrop som heter Ottar Skindler som setter dem fri i Frankrike.

Kritikere mener at Pan er en fremsynt metafor for hva som bør gjøres med folk med andre overbevisninger enn Hamsuns egne. Hans ugne og ugreie syn på nordmenn med Semittiske sympatier gjennomsyrer hele boken, sies det. Videre i boken gir han også subtile hint om hvilke sympatier han mener er normativt korrekte å inneha. Pan er på et tidspunkt på vei hjem fra Frankrike. Utsagn som ”Da var jeg i Tyskland igjen, gitt. Deutschland über alt, her. Ikke noe Frankrike på disse trakter”, og ”Godt å komme seg ut av byen litt. Få litt Lebensraum, liksom” samt den uomtvistelige nazi-referansen når Pan skal jage vekk noen rotter som har kommet inn i teltet ”Hva i sva... Stikk’a!” blir av enkelte trukket frem som beviser på Hamsuns mer germanskvennlige legning.

Det er ikke godt å vite hva Hamsun egentlig tenkte inne i hodet sitt. Men Urealismen er også blant de mindre kjente litterære epokene, mye fordi den falt litt i unåde i store deler av verden. Dette etter at stutte, småkjipe menn med smale barter og ridebukser trykket den til sine bryster i perioden 1933-1945, og prøvde å skape en verden tuftet på det som i ettertid sees på som relativt urealistiske ideer.

Kamera.jpg Stop hand.png Denne artikkelen trenger bilder Stop hand.png
Du kan hjelpe til ved å laste opp et bilde og redigere artikkelen.

Hvis ikke vil Wikipedianere tro at artikkelen er fra Wikipedia!