Vikingtiden

Fra Ikkepedia
Gå til: navigasjon, søk

Vikinger er rockens pionerer og har påvirket den nordiske kulturarven stort innen mote, musikk og litteratur.

Mat[rediger]

En av vikingenes viktigste, men minst kjente næringskilder var ville bøtter som ble jaget og fanget i høyereliggende skogsområder mellom 500 og 800 m.o.h. Disse var svært sky og vanskelige å få tak i, for ikke å snakke om hvor flinke de var til å kamuflere seg (ikke som dagens bøtter, med andre ord, som i skrikende farger som rosa og blått stikker seg voldsomt ut i ethvert fjells- og skogsmiljø (selv om vi har hørt om tilfeller der villfarne bøtter er blitt tatt for å være Turistforeningens sti-merking, og dermed ført en ulykkelig fotturist utfor et stup eller ned i en forræderisk myr. Vær derfor på vakt når du går i fjellet! Vær sikker på merkingen, eller aller helst: bruk kart!)). Vikingtidens bøtter var praktisk talt umulig å finne om de fikk anledning til å gjemme seg, derfor måtte man bruke list om man skulle få tak i dem. Viking-mennene brukte dager og uker på slik jakt. De dekket seg selv fra topp til tå med mose, og lå så stille som mulig på skogbunnen ved bredden av et tjern. Bøttene pleide å komme hit for å drikke, og satte ofte små, sirkulære spor i mudderet som kunne tydes av en erfaren viking. Etter lang tids venting kom så den første bøtta snikende ned til vannkanten, snart etterfulgt av resten av flokken. På dette stadiet var det ekstra viktig å være stille, da bøttene nå var ekstra oppmerksomme på omgivelsene. Det gjaldt å gi dem tid til å bli trygge på situasjonen, for så å slå til med maksimal hurtighet.

Organiseringen[rediger]

Et typisk bøttejaktlag var delt opp i to grupper: Skytterne og sankerne. Skytterne bombarderte bøttene med orekongler dyppet i honning, noe som hadde en bemerkelsesberdig virkning på bøttene: De ble paralyserte. Grunnen var at vikingtidens bøtter var svært religiøse, og trodde konglene var en straff fra guden Mopp. Dette fylte dem med slik skrekk at de ikke kunne røre seg. Da var det opp til sankerne å samle bøttene i store sekker, og dette var heller ingen enkel oppgave. Når en bøtte ble plukket opp, ville den forstå situasjonen momentant, og forsøke å glefse fingrene av sankeren. Trikset var å få sekken over bøtta før man berørte den, men svært mange sankere måtte bøte med en eller flere fingre før de lærte dette.

Tilberedning[rediger]

Bøttene ble tilberedt på omtrent samme måte som vi i dag lager hummere; de sleppes levende i kokende vann. Forskjellen er at mens hummeren dør momentant, vil bøtta gå gjennom et smertehelvete og utstøte grufulle hyl i lang tid før den kreperer. Vi kan ut i fra dette anta at vikingene ikke var særlig humane. Bøttene ble spist filetert, med nykjernet smør og et dryss harekløver. I et nylig funnet manuskript av T. Sturlason påstår den kjente skribenten at bøttefilet smaker ikke så ulikt kylling.Potato 2.gif Stop hand transparent.gif "Watcha lookin' at, ya hockeypuck?" Stop hand transparent.gif
Denne artikkelen er så dårlig at den vil bli hjemsøkt av selveste Herr Potethode! For å gi Herr Potethode fred i sjelen sin, kan du skrive om hele artikkelen. Eller i alle fall deler av den.
Vær tøff og GJØR DET !!!


Tidsaldre
Urtiden | Fortiden/Fortida | Steinalderen | Bronsealderen | Jernalderen | Vikingtiden | Middelalderen | Renessansen | Industrialiseringen | Gamle dager | Nåtiden | Framtiden