Vinkelolje

Fra Ikkepedia
Gå til: navigasjon, søk
Vinkelolje

Vinkelolje brukes primært til å smøre vinkler for å forhindre korosjon, oksydasjon og deformasjon.

Ulike typer[rediger]

Det finnes mange ulike typer vinkelolje, men hovedinndelingen er basert på grader.

  • 1-45 grader - Vinkelolje 0
  • 46-90 grader - Vinkelolje 0,5
  • 91-179 grader - Vinkelolje 1
  • 181-270 grader - Vinkelolje -0,5
  • 271-359 grader- Vinkelolje -1

Ved 180 grader og 360 grader trenger man ikke vinkelolje, da bruker man støttestag eller bananbøyer (billigere enn en vinkelsliper)

Subtyper[rediger]

Det skilles også mellom ulike subtyper oljer, som er basert på om vinkelen er diskre eller ikke. Hvis vinkelen ikke er diskre er det skikk og bruk å tilsette støydempende stoffer for å hindre unødvendig og forstyrrende støy.

Piratprodukter[rediger]

Som alt annet finnes det ureglementert vinkelolje. Erfaringsmessig kommer disse over med bananbåten fra Kina og kvaliteten er dårlig. F.eks er det laboratorietestet på matematisk institutt på blindern at Vinkelolje 0,5 kun fungerte tilfredsstillende med 60-85 grader, noe som vil øke slitasjen på vinkelen vesentlig og derfor ikke være innenfor den gjeldende iso-standarden. I værste fall risikerer man at vinkelen slår seg og medfører materielle skader. Er det snakk om produksjonsanlegg risikerer man at produksjonen må stoppes til feilen er utbedret, noe som fort koster mer enn å kjøpe sertifisert vinkelolje av ananasbåten fra Tropicana(da).

Vinkeltyper[rediger]

Det finnes en rekke ulike vinkeltyper, men felles for alle er at de er oppgitt i grader. I henhold til Det Norske Veritas (DNV) skal vinkler brukt i industri, det være seg offshore, land-anlegg eller luftfart, alltid være sertifisert etter standard IEC 60034 (Rotating Electrical Angular Machinery Oil) norm. For å ivareta dette er alt utstyr som er innbefattet av denne normen vedlikeholdt med gjeldende godkjent vinkelolje. For å ytterligere redusere slitasje på utstyr og vinkler, skal vinkeloljen alltid tilfredsstille de kvalitetskrav dette gjelder.

Ved feil på vinkler, kreves det alltid dokumentasjon på vedlikeholds-rutiner. Blant annet så aksepterer ikke Luftfartsverket annet enn at alle vinkler skal loggføres i henhold til vedlikeholds-rutiner, og mengde/type vinkelolje som er brukt.

Spesiell bruk[rediger]

Vinkelolje kan også brukes på personer som "klikker vinkel" men må da brukes sparsomt p.g.a syrekomponentene. Man ønsker tross alt å roe ned personen og ikke redusere vedkommende til en boblene seig brun flekk på gulvet. Vær spesielt oppmerksom på å ikke få vinkelolje på hode, skulder, kne og tå, kne og tå. Andre sensitive steder er øre, øyne og kinn.

Oppfinner og industriell betydning[rediger]

Vinkelolje ble oppfunnet av norskættede Hans Ferdinand Multivinkel Kamel som da bodde i Egypt (landet fikk jo som kjent etterhvert en ganske vinkelrett landegrense for å beære han) og den vestlige sivilisasjonen kan takke denne mannen dypt da han gav et viktig bidrag til industrialiseringen da stort sett alt av industrielt utstyr består av en rekke vinkler som må smøres.

Import, markedsføring og distribusjon[rediger]

Vinkelolje importeres og markedsføres i Norge av Vinke Lanche v/ HeiHei Montebello import og distribusjon AS. Selskapet har flere ganger blitt anmeldt for ulovlig smøring av sine utenlandske forbindelser. Lanche har i media bekreftet at smøring har skjedd i en årrekke, men utelukkende av hans egne ledd grunnet knirkelyder som virket forstyrrende på de andre i kontorlandskapet. Lanche ble selv en innbitt motstander av piratprodukter da han fikk førstehånds erfaring etter et parti billig usertifisert vinkelolje reduserte vinkelutslaget på knær og albuer med hele 90 prosent grunnet ekstrem friksjon og deformasjon.

Kvalitet og ekspansjon

Lache forteller at selskapet har tett kontakt med den kinesiske produsenten for å sikre et best mulig produkt og han røpet også at de nå har lovende testresultater med en helt ny type universell parabelolje. - Vi begynte å forske på denne oljentypen da bilene begynte å bli mer og mer aerodynamisk og salget av vinkelolje i dette markedssegmentet sank som et resultat av det. - Vi skal nok ekspandere markedet til også å inkludere det vi kaller "myke vinkler". Vi er faktisk de eneste i verden som ser på dette akkurat nå, så vi har stor tro på produktet fortsetter han.

Large sauce kjottkake.jpg Stop hand.png Denne artikkelen trenger å forbedres Stop hand.png
Denne artikkelen trenger mer saus. Det trengs alltid mer saus.